Топ-100

Mark Cendrowski

Pochodzi z rodziny o polskich korzeniach. Ukończył studia na University of Michigan, w 1989 rozpoczął pracę jako scenograf i asystent reżysera. Od 1998 reżyseruje popularne komediowe seriale telewizyjne, z których pierwszą realizacją były trzy odcinki sitcomu dla młodzieży "Sabrina, nastoletnia czarownica” ang. Sabrina, the Teenage Witch. Następnie po wyreżyserowaniu trzech odcinków serialu "Diabli nadali” ang. The King of Queens rozpoczął pracę nad trzysiestopięcioodcinkowym serialem "Tak, kochanie” ang. Yes, Dear i dwunastoodcinkowym "Byle do przodu” ang. Still Standing. Od 2007 jest reżyserem serialu "Teoria wielkiego podrywu” ang. The Big Bang Theory, równocześnie sporadycznie angażuje się w reżyserię innych seriali. Był reżyserem 4 odcinków serialu "Młody Sheldon” ang. Young Sheldon w latach 2017-2019.
Podczas 66. ceremonii wręczenia nagród Gildii Amerykańskich Reżyserów był nominowany za odcinek pt.: "The Hofstadter Insufficiency” "Teoria wielkiego podrywu”.

1. Filmografia
2013−2014: "Ojcowie” ang. Dads /6 odcinków/;
2007−2012: "Sposób użycia” ang. Rules of Engagement /6 odcinków/;
2007−2009: "Czarodzieje z Waverly Place” ang. Wizards of Waverly Place /8 odcinków/;
od 2015: "Dziwna para ang. Odd Couple ;
1998-1999: "Inny w klasie” ang. Smart Guy /4 odcinki/;
1998−2002: "Sabrina, nastoletnia czarownica” ang. Sabrina, the Teenage Witch /3 odcinki/;
2006: "Happy hour” /13 odcinków/;
2016: "Fuller House” /2 odcinki/.
2017-2019: "Młody Sheldon” Young Sheldon /4 odcinki/ - A Tummy Ache and a Whale of a Metaphor 2019 - A Rival Prodigy and Sir Isaac Neutron 2018 - Dolomite, Apple Slices, and a Mystery Woman 2018 - A Brisket, Voodoo, and Cannonball Run 2017
2007: "Hannah Montana” /2 odcinki/;
2011: "Nadzdolni” ang. A.N.T. Farm /1 odcinek/;
2011: "Mad Love” /1 odcinek/;
2001-2002: "Jak dwie krople wody ang. So Little Time /4 odcinki/;
1999−2005: "Diabli nadali” ang. The King of Queens /3 odcinki/;
2004−2006: "Byle do przodu” ang. Still Standing /12 odcinków/;
2008: "Cory w Białym Domu” ang. Cory in the House /4 odcinki/;
2002-2005: "Jim wie lepiej” ang. According to Jim /24 odcinki/;
2015: "Dr Ken” /2 odcinki/;
od 2007: "Teoria wielkiego podrywu” ang. The Big Bang Theory ;
2015: "The Carmichael Show” /1 odcinek/;
2000−2005: "Tak, kochanie” ang. Yes, Dear /35 odcinków/;
2010: "Suite Life: Nie ma to jak statek” ang. The Suite Life on Deck /2 odcinki/;
2005−2006: "Po dyżurze” ang. Out of Practice /4 odcinki/;
2012: "Mega przygody Bucketa i Skinnera” ang. Bucket & Skinners Epic Adventures /1 odcinek/;
2012: "Rob” /1 odcinek/;
2012: "Męska robota” ang. Men at Work /7 odcinków/;